keramickeljuskice

KERAMIČKE ZUBNE LJUSKICE

Keramičke zubne ljuskice su holywoodski način rješavanja okrnutih i nakrivljenih zuba i na bilo koji način estetski nedostatnih zuba.

Keramičke ljuske su vrlo tanke ljuske od keramičkog materijala koje se pričvršćuju na prednji dio zuba. Ovaj postupak može biti idealan za poboljšanje izgleda prednjih zuba. Stavljaju se da se promijeni boja zuba, posvjetle zubi, promijeni oblik zuba i uljepša osmijeh.

Otporne su na obojenja od kave, čaja i dima cigareta. Keramičke ljuske mogu zamaskirati nepoželjne defekte kao što su medikamentozna obojenja zuba, puknuća zuba, obojenje od lječenja korijenskih kanala itd. Kao alternativa mogu poslužiti i kod ortodoncije kada su prednji zubi blago nepravilno postavljeni ili ako postoji mali razmak između prednjih zuba.

Stavljanjem keramičkih ljuskica na površinu zuba pacijent dobiva vedar, ravan i prirodan osmjeh.

PROCEDURA IZRADE I POSTAVLJANJA LJUSKICA

Prvi korak je uklanjanje tankog sloja cakline na čije će mjesto kasnije doći ljuskica.

Ukoliko postoje mrlje ili karijes zub se brusi malo više skroz dok karijes ili mrlja nisu odstranjene. Ukoliko je zub zdrav, uklanja se vrlo mali sloj cakline.

Nakon brušenja uzima se otisak koji se šalje u stomatološki laboratorij skupa s uputama o poravnanju i s točnom nijansom. Privremena ljuskica se stavlja za vrijeme čekanja konačne.

Po povratku konačne ljuskice iz laboratorija zub se premazuje otopinom koja služi kao vezivo zuba i ljuskice. Cement se koristi kako bi ljuskica pravilno prionula za zub i da bi se uklonili sitni nedostaci.

KAKO ĆE LJUSKICA IZGLEDATI

Staklu slična keramička ljuskica jako sliči prirodnoj caklini zuba.

To je zbog toga što je keramička ljuskica svjetlopropusna. Kada svjetlost dopre do zuba ne odbija se trenutačno, nego prolazi kroz caklinu i odbija se od unutarnje strukture zuba (dentina) koji se nalazi odmah ispod cakline.

Ovaj efekt propusnosti svjetla je ono što zubu daje sjaj. Replicirajući ovaj efekt keramička ljuskica pacijentu osigurava vedar i prirodan osmjeh.

Keramičke ljuskice mogu također prekriti i popraviti iskrivljenje i okrnute zube. Upravo zbog toga što keramičke ljuskice radi iskusan stomatolog, on može pomoću njih učiniti puno više nego samo promijeniti nijansu zuba.

Ukoliko je zub okrnut ili malo nakrivljen, nakon brušenja i otiska radi se simulacija kakav bi trebao biti zub i takve upute odlaze u laboratorij gdje se izrađuje ljuskica.

Izvor: http://fde.hr/stomatologija-blog/detaljnije/keramicke-zubne-ljuskice

Tekst pisao:  Ivan Puljić